Bilgi Nesneleri: Karakteristik ve Göstergeler

Bilgi Nesneleri SAP BW sistemi içerisindeki tablolarda kullanılan her bir alana karşılık gelen ve tablolar arası veri akışını sağlamak için kullanılan yapılardır. SAP BW sisteminde standart bir çok bilgi nesneleri mevcuttur ve bu standart bilgi nesnelerin başında ‘0’ ifadesi yer alır ve teknik ad uzunluğu 3 ila 9 karakter arasındadır. (0MATERIAL, 0PLANT, 0BUS_AREA)

Bilgi nesneleri Karakterislik ve Gösterge olarak yaratılıp kendi içlerinde birim ve zaman özelliği de kazandırılabilir.

Karakterislik nesneler genellikle sayısal işlem verisi tutmayan ilgili nesnenin türünü, özelliğini, yapısını, numarasını, tarihini vb gibi alanları tutan nesnelerdir. Örneğin 0MATERIAL nesnesi malzemeye ait malzeme numarasını (örn : 0000P1000), 0MATL_GRP ilgili malzemeye ait malzemenin grubunu, 0CALDAY YYYYMMDD formatında tarihi tutar.

Göstergeler ise üzerinde satış miktarı, satış tutarı gibi sayısal veri tutan nesnelerdir. Örnek olarak 0AMOUNT satış tutarı gibi sayısal bir ifadeyi gösterir.

SAP BW Sistemine Bilgi Nesnesi Oluşturma

SAP BW sisteminde standart bilgi nesneleri dışında özel ihtiyaçlar için standart dışı bilgi nesneleri oluşturmakta mümkün. Bunu için öncelikle bir bilgi nesnesi yaratmak için bir bilgi alanı oluşturalım. Bunun için: RSA1 işlem koduna aşağıdaki adımlar izlenir:

Bilgi alanı yarat seçeneğinde sonra aşağıdaki gibi bir alan gelicek. Burada isimlendirmeyi kendi standartlarınıza göre yapabilirsiniz.

y

Yaratılan bilgi alanı üzerinde sağ >> “Bilgi Nesnesi Kataloğu Yarat”

Ardından gerekli isimlendirmeler verilerek Bilgi Nesnesi Tipi seçeneğinde Karakteristik ve Gösterge seçilerek iki farklı bilgi nesnesi kataloğu oluşturulmuş olur.

Şimdi Bu oluşturduğumuz Bilgi Nesnesi Kataloğu için Karakteristik yaratalım.

Bu işlem adımlarından sonra aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşacaksınız. Bu ekranda ilgili bilgi nesnesini oluşturmak için 1 ve 2 numaralı alanları doldurmak zorundasınız. Bu alanların özelliği ve diğer seçenekler bir sonraki yazının konusunu oluşturacak.

Gösterge oluşturmak için de işlem adımları benzerdir. Son etkinleştirme adımında ilgili nesnenin veri tip ve birimleri seçilerek etkinleştirilir.

Bir sonraki yazımızda Karakteristik ve Göstergeler üzerinde tutulan diğer özellikleri işleyeceğiz. Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

İyi Okumalar

“Bilgi Nesneleri: Karakteristik ve Göstergeler” için bir cevap

  1. […] yazı Burak Yıldız tarafından hazırlanmış olup, yazının kaynak sitesine buraya tıklayarak […]

    Beğen

Yorum bırakın

WordPress.com’da Blog Oluşturun.

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın